Over Sam

Ik ben Sam Schröder, geboren in 1999 en ik speel rolstoeltennis.

Ik ben geboren met het split hand split foot syndroom. Aan elke hand heb ik één vinger en aan elke voet 2 tenen. Vanaf een jaar of acht ging het lopen steeds moeizamer omdat ook pezen en spieren in mijn benen anders gevormd zijn. Daarnaast heb ik arthrose in mijn knieen. Ik had al een rolstoel, en vanaf die tijd ben ik de rolstoel intensief gaan gebruiken.

Omdat ik graag wilde sporten heb ik verschillende rolstoelsporten uitgeprobeerd in het  revalidatiecentrum van Adelante in Hoensbroek. Uiteindelijk heb ik gekozen voor rolstoeltennis.

In 2011 ben ik begonnen met één keer in de week een uurtje tennisles samen met andere kinderen. De tennislessen werden gegeven door Joop Broens, die als gauw zag dat ik aanleg had voor het spel. Al snel vond ik het zo leuk dat ik privetraining bij Joop nam. Na een paar jaar training ben ik ook toernooien gaan spelen. Ondanks dat ik in het begin bijna alles verloor was het een heel leuke ervaring.

In 2013 werd ik uitgenodigd om naast de privetrainingen bij Joop ook bij de KNLTB te trainen en sinds die tijd maak ik deel uit van de nationale selectie. De World Team Cup in 2014 was mijn eerste internationale ervaring. Met het jeugdteam wonnen we Brons! Sinds 2015 speel ik ook internationale toernooien voor de quadranglijst. Quadspelers zijn spelers die niet alleen een loopbeperking hebben, maar ook een beperkte hand- of armfunctie hebben. In 2016 won ik mijn eerste internationale toernooi in Amphion-les-Bains in Frankrijk.

De eerste jaren dat ik tenniste werd mijn racket aan mijn linkerhand getapet. Links heb ik de meeste grip, maar niet voldoende om het racket goed vast te houden. Inmiddels heb ik een brace die gemaakt is naar de vorm van mijn hand en die vastgeschroefd is aan mijn racket. Dit heeft veel voordelen. Zo hoef ik nu niet meer te tapen en heb ik altijd een optimale grip. De brace is gemaakt door Smeet Loopcomfort in Sittard. Je kunt hen vinden onder het kopje “ Sponsors”.

Ik train nu drie keer in de week bij Joop Broens, één keer in de week bij de KNLTB in het Nationaal Trainingscentrum in Almere en een keer bij de KNLTB in Valkenswaard. Daarnaast ga ik twee keer per week naar de sportschool voor krachttraining en fitness. Per jaar speel ik ongeveer zeven internationale toernooien en vier nationale toernooien. Mijn doel is om in 2020 aan de paralympische spelen in Tokyo mee te doen en daar goud te halen!

Naast tennis ga ik ook naar school. Ik zit in 5 havo en heb gekozen voor het profiel Natuur en Gezondheid. Mijn school heeft de LOOT-status. Dit staat voor Landelijke Organistatie Onderwijs en Topsport. Dit maakt het voor mij mogelijk topsport te combineren met school. Na mijn eindexamen ga ik mij volledig richten op Tokyo 2020.

In oktober 2017 kreeg ik het verschrikkelijke bericht dat ik darmkanker heb. Inmiddels zijn de behandelingen achter de rug en ben ik weer aan mijn tenniscarriere aan het werken. Op mijn Blog pagina kunnen jullie meer lezen over deze moeilijke periode.

Heb je vragen of opmerkingen vul dan onderstaand formulier in, ik zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

* verplichte velden